Keresés ebben a blogban

2020. március 2., hétfő

Húsvéti játékok



Tegyük emlékezetessé, vidámmá az ünnepet. Sok-sok játékot gyűjtöttem össze, amivel szórakoztathatjuk a kicsiket-nagyokat egyaránt.

1. Klasszikus tojáskeresés
Lakásban vagy kertben rejtsünk el tojásokat.


2. Farkas és tojások
Ez a játék inkább szabadtérben ajánlott, mert nagy teret igényel, viszont minden korosztály imádni fogja, mert a fogócska egy variációja. Egy játékos a farkas, ő áll a kör közepére, a többiek a tojások, mindenki egyéni, saját színt talál ki magának, amiről a farkas nem tud. (Egy szín csak egyszer szerepeljen, különben kavarodás lesz.) A farkas találomra mond egy színt, mire a színt viselő gyerek kilép a sorból, és futásnak ered a körben. A cél, hogy visszaérjen a helyére, a „fészekbe”, mielőtt a farkas elkapja. Ha a farkasnak sikerül a menekülőt megérintenie, akkor ő lesz az új farkas, azaz ő áll a kör közepére. A játék pedig folytatódik.

3. Tojásgurítás
Szabadtéren és lakásban egyaránt játszható. Használhatunk főtt tojást, műanyagot.. Egy kanállal kell a célba gurítani a tojást. Nagyobbak négykézláb, orral görgetve is próbálkozhatnak.

4. Kincskeresés
Ez egy kis szervezést igényel, állomásokat, útvonalakat kell megterveznünk. Versbe, találos kérdésekbe is rejthetjük az utasításokat, amelyek alapján eljuthat a gyerek a kincshez.

5. A tojáslopó
Újabb lehetőség, hogy ezzel a szabadtéri játékkal összekovácsoljuk a gyerekekből és felnőttekből álló ünnepi seregletet! Két csapat áll fel egymással szemben, körülbelül három méteres távolságba. A két csapat közé középre egy színes műanyagtojást helyezünk. Mindkét csapat tagjai számokat választanak maguknak (létszámuknak megfelelően), de nem sorrendben! Fontos, hogy a másik csapat ne ismerje az ellenfél számozását! A bíró, aki nem játékos, csak kívülálló, kimond egy számot, mire mindkét csapatból nekiiramodik az adott számot viselő játékos, hogy megszerezze a tojást. Nem számít, ki szerzi meg, mert ha az ellenfél játékosa megérinti a tojáslopót, kezében a tojással, akkor az ő csapatuké a pont. Stratégiai játék, a gyorsaságon kívül gondolkodást és összpontosítást kíván.

6. Tojásdobás
Párok állnak fel egymással szemben, és tojást (a régi játék szerint főttet, az újabb verzió szerint – főleg szabadtéren – lehet nyerset is) dobálnak egymásnak. A csavar, hogy minden dobással hátrálnak egy lépést, és úgy próbálkoznak. Az a páros nyer, akinél legkésőbb esik le a tojás.

7. Nyusziugrálás
A kisebb gyerekek szeretik az ugrálós gyorsasági versenyeket. Beszéljétek meg, hogy 2 percig fog tartani a verseny, és jelöljétek ki a startvonalat. A versenyzők sorakozzanak fel guggolótámaszban a vonal mögött.A rajtjel után kezdjenek el ugrálni a cél felé, ahol egy színes tojásokkal megrakott kosárka van. Minden célba éréskor ki lehet venni a kosárból egy tojást. Aki 2 perc alatt a legtöbb tojást gyűjti, az nyeri a versenyt.

8. Tojásfutás
Minden játékos kap egy keményre főtt, színes tojást és egy evőkanalat. A kanálba helyezzék bele a tojást.Az lesz a feladatuk, hogy a célig elvigyék a tojást a kanálban egyensúlyozva. Nem kell szaladni, hiszen akkor a tojás leesik, inkább kisebb tempóban, de gyors léptekkel haladva érdemes versenyezni. Aki a leggyorsabban ér célba, az lesz a győztes.

9.Ide lépj, oda lépj
 Ehhez a játékhoz nem lesz másra szükséged, mint két jókora, papírból kivágott, cipőtalp formájú lábnyomra. Miután a nyuszi meghozta az ajándékot, vagyis titokban letetted a megfelelő helyre, mondd meg csemetédnek, hogy ezúttal egy titkos zugba rakta a nyuszi a fészket, és csak a talpnyomokon juthat el a kincsekig.Ezt követően rakd le az egyik nyomot, amire ráhelyezheti a gyerek valamelyik lábát, majd kényelmes lépéstávolságban a következőt, hogy arra átléphessen. Ekkor kénytelen lesz egy kicsit fél lábon egyensúlyozni, hiszen az első lába alól ki kell venned a papírt, hogy újra letehesd azt következő nyomként. Így egy kacskaringósabb úton is elvezetheted a fészekhez, akár a lakásban rejtetted el, akár a kertben, de nem árt, ha lépegetés közben néhány elpottyantott nyusziajándékot is találhat a kicsi. Így valóban móka lesz a keresgélés, nem türelempróbáló időhúzás!


10.Kirakós tojásvadászat
A tradicionális tojásvadászatot úgy is megspékelhetjük, hogy a műanyag húsvéti tojásokba nem csokit vagy apró játékokat teszünk, hanem egy kirakós darabjait. A játék nem ér véget az összes tojás megtalálásával, hiszen a puzzle-t még ki kell rakni. Vegyünk egy kb. 32 darabos húsvéti tematikájú puzzle-t és ugyanennyi műanyag húsvéti tojást, és mindegyikbe tegyünk egy-egy kirakósdarabot. Nincs más hátra, mint elrejteni a tojásokat a kertben, és kezdődhet a vadászat!


11. Tojásvadászat ellenőrzőlistával
A húsvéti tojásvadászat nehezített verziója ez, amikor nem elég összegyűjteni a kertben elrejtett tojásokat, hanem arra is figyelni kell a gyerekeknek, hogy teljesítsék az ellenőrzőlistát. Csupán fehér kartonlapokra és színes filctollakra van szükségünk. És hogy mi minden álljon az ellenőrzőlistán? Például megszabhatjuk, hogy milyen színű műanyag húsvéti tojásokat kell gyűjteniük a kicsiknek, feladat lehet az is, hogy megtalálják a húsvéti kosarukat, amibe tehetik a megtalált tojásokat… Jó ötlet az is, ha a tojáskeresésen túl környezetük megfigyelésére is biztatjuk őket, például úgy, hogy különböző virágokat kell megszagolniuk a kertben.

12. Akadályverseny
Építsünk egyszerű akadálypályát (pl. párnákból dombot, "nyúlüreget" hulahopkarikából, amelybe bele kell ugrani, két szék közé kifeszített szalagot, mely alatt vagy felett át kell bújni stb.), a játékosoknak pedig adjunk egy-egy fakanalat és egy-egy színes - természetesen főtt vagy kifújt - tojást, amit a kanálon kell egyensúlyozniuk. A cél, hogy úgy menjenek végig az akadálypályán, hogy a tojást ne ejtsék el! Ha van kertünk, az ügyesség helyett a gyorsaság is lehet a cél, vagyis, ki tud elszaladni a célig úgy a tojással, hogy nem ejti el!

13. Turkáló
A legtöbb kisgyerek nagyon szeret kutatni, turkálni, ezért jó móka lehet számukra, ha egy nagy dobozt megtöltünk felcsíkozott krepp-papírral vagy újságpapírral, és ebben rejtünk el egy-egy apró műanyag- vagy csokitojást, esetleg kis nyuszifigurákat.

14. Célbadobás
Egy nagyobb kartonra, esetleg kartondobozra rajzoljunk nyuszifigurát és vágjuk ki a hasát, a száját, a kezeit. A cél, hogy a babzsákot, kislabdát - vagy éppen rizzsel, babbal töltött textilrépákat - a lyukakba dobjuk! A kisebbek azt is élvezhetik, ha színes kosarakba dobhatnak célba.

Forrás: internet



A linkre kattintva  kreatív húsvéti ötleteket találhattok
https://anyanaklennijoo.blogspot.com/2020/03/kreativ-husvet.html

Nincsenek megjegyzések: